Jom Click Iklan Ini. TQ

Nuffnang

Tawaran Hebat

Tawaran Hebat
Pertama DI Malaysia

Team Power Tupperware Brands Malaysia

Team Power Tupperware Brands Malaysia

Friday, December 28, 2012

Tips Bagaimana Menepis Serangan Pesaing Tak Sihat

Salam semua..
apa khabar semua..

kali ini saya nak kongsi sikit tips.. ye lah.. dari pengalaman sedia ada tentang tips mengawal JIWA kita dari tertekan akibatkan persaingan kurang sihat

kita tahu siapa yang menawarkan harga paling murah.. dia akan dapat customer.. sebab pengguna atau pembeli akan beli pada harga yang rendah.. saya setuju teori ini dan kadang - kadang kebanyakkan peniaga sanggup rugi dahulu dan akhirnya berjaya.. TERBUKTI juga ia benar..

itu persiangan dalam harga.. dalam ilmu ekonomi dipanggil "PRICE Competition"
jap.. saya nak bukak nota .. subject yang saya ajar masa di KOLEJ PROFESIONAL MARA BERANANG.. masa tu ajar microeconomics
ada lah juga ajar tentang market price


Marketing approach whereby products are differentiated according to how much they cost, and companies seek to attract customers solely on the basis of product price. In price competition, marketers seek to influence customer demand primarily through changing the prices of their products.

maksudnya.. persaing harga melalui pasaran dikuasi oleh mereka yang peka pada perubahan harga dan mengambil kesempatan pada harga pasaran.. tu lah kadang - kadang kita tengok ada gerai makanan yang murah dan ramai orang datang sebab.. mereka sanggup rugi sedikit tapi besar untung bile pemasaran menjadi lebih nyata dan berkesan..

namun begitu.. ada juga dikalangan RAKAN - RAKAN niaga yang menggunakan konsep dan teori "PERSAINGAN BUKAN HARGA " - yang lebih kepada pakaging.. promotion.. voucher dan macam macam lagi sehinggakan dari sudut spiko pun mereka bersaing.. contohnya.. kita lihat.. ada yang menggunakan waiter yang cantek untuk menarik pelanggan.. dan juga keadaan  tempat makan yang selesa.. itu yang baik.. ada jugak yang KEJI.. contohnya santau dan bomoh kedai orang.. itulah persaingan bukan harga..

Dalam TUPPERWARE.. ada juga kawan - kawan kita yang hampir nak tertimbus mahu pun yang hebat ala ala nak bukak stokis.. yang tahap PHD nya sangat tinggi.. ala ala Dengki tahap SYAITAN.. mengadu domba kat ibu pejabat Tupperware.. tentang itu lah.. ini lah.. Terbaru.. ada seorang teman saya mengadu.. di SOUND oleh HQ Tupperware.. dimana tak bagi di promote katalog bulan JANUARI 2013 awal.. persoalannya.. kenapa bagi awal katalog tu dan siapkan regulation .. dan peraturan.. tak boleh publish katalog itu awal.. ini orang tak tahu.. orang buat lah..

disaat inilah kawan - kawan yang dengki tahap syaitan tu akan mereport kat HQ sebab tak puas hati.. orang lain lagi laju dari dia..
alamat.. kawan saya tu pun ala ala down sikit..
jadi.. kesan dia pada yang lemah semangat.. akan dis MOTIVATE.. ala ala tak nak buat la..
nasib dia berjumpa dan amek aura saya sikit.. sebab saya kata " biarkan je orang HQ bercakap sorang - sorang" dari mana dia kata tak lehy nak publish katalog..

jadi.. kisahnya.. nak disimpulkan..

TIPS Menghadapi Pesaingan HINA

1. Sabar - Berani - jangan mengaku kalah !!
bila berdepan dengan orang HQ yang tak paham cakap melayu tu.. kita kena relax.. sebab berapa ramai lagi orang yang buat dan jangan give up dan patah semangat.. anggapkan orang yang dengki tu sebab dia nampak kita dah semakin berjaya.. kalau kita biasa - biasa je.. orang tak ngadu pasal kita.. sebab dia tahu kita pesaing paling hebat bagi dia..
2. Pedulikan dan yakin akan kebenaran selagi tiada hitam puteh
selagi dia tak tunjuk frasa berapa dalam buku peraturan tupperware tentang kesalahan kita.. anggapkan dia macam anjing mengalak bukit.. dan anggapkan dia bergurau dan nak ugut ala ala kena rasuah dengan pengdengki tu. jadi.. buat bodo je.. jangan takut dan bimbang,, selagi DAVID Wong tak call kita dan hentikan perbuatan kita.. kita teruskan.. yakin akan marketing yang kita buat tu..
3. Berbincang dengan rakan yang terdekat dan boleh dipercayai
inilah penting team dan kawan - kawan yang boleh dipercayai.. amek aura positif dari mereka.. dan bersatu hati.. pasti kita akan kuat bile bersatu.. kawan - kawan mampu memberikan pandangan dan sokongan moral agar kita tak putus harapan..
4. BLOK je orang yang rasa - rasa disyaki tu
inilah cara terbaik.. blok je.. di syaitan yang suke ngadu ngadu tu.. kalau boleh.. jumpa dia.. kasi tumbuk muka dia dengan tupperware dan kisar lidah dia ngan Chopper.. baru dia tahu sebab sebuk jaga hal tepi kain orang dan persiangan tak sihat
5. Doakan orang tu bahagia ditimpa bala dan mala petaka
last last.,.  KITA ada ALLAH.. berserah dan minta padanya.. agar orang yang kuat mengadu tu di timpa malapetaka dan dia berbahagialah dengan balasan ALLAH sebab suke sangat buat orang lain hidup susah..


maaflah kalau kali ini.. bahasa saya keras sikit.. meluat dan menyampah dengan manusia durjana yang suke menjatuhkan bangsa sendiri.. kalau ikutkan orang macam ini kita pelangkung je ngan TIPUware.. baru dia tahu..

jadi nasihat saya pada anda .. : PLZ jangan nak sekat rezeki orang.. bersaing harga tak pe.. jangan bersaing ngadu ngadu nie.. KEJI.. dan hina dina...


TQ

nah.. aku promote terus..




aku nak bagi 90%.. boleh.. duit aku.. ada aku kesah !!! hehehehe

3 comments:

Tupperware Online Malaysia said...

komen lah sikit..

Anonymous said...

90%??? wowwww!!!

Ros Nita said...

Wah...kagum dgn keberanian kamu....Tahniah...walaupun saya di group yg lain...tapi...tqvm...kata2 kamu ini menaikkan lg semangat untuk maju dlm bses tupperware...

Jana Pendapatan Anda

Jana Pendapatan Anda
Tips & Strategi

Sembang - Sembang Tupperware

Google+ Followers

Komen Terkini

Get widget here

Follow lah SAYA

Iklan Nuff Nang