Jom Click Iklan Ini. TQ

Nuffnang

Tawaran Hebat

Tawaran Hebat
Pertama DI Malaysia

Team Power Tupperware Brands Malaysia

Team Power Tupperware Brands Malaysia

Friday, September 27, 2013

Tupperware Malaysia : Kursus Buat Blog Sampai Pandai

salam semua..
hari ini dah masuk 28 hari bulan sept 2013..
demam eropah maish terasa tetapi tuntutan kerjaku yang  banyak dan tertunggak perlu dilunaskan..
dan sangat sangat menjadi tanggungjawab bile mana seorang Upline harus mebimbing downlinenya dengan baik dan sempurna.. tetapi adakalanya kita harus belajar dari mereka.. adakalanya mereka ada cara yang kita boleh berkongsi..
inilah dia dikatakan perkongsian idea yang memberikan sesuatu yang bermakna..

sudah berapa bulan saya tak buat kursus blog ini dan kali ini.. saya buat kursus ini dengan jayanya di KKTMPJ dan dengan keadaan yang betul dan sempurna.. pihak kolej dah meluluskan lokasi dan kali ini yuran dikenakan sebanyak RM25 sahaja utk pihak kolej menyediakan makan minum peserta.

harap harap pelajar yang belajar hari ini akan lulus dengan cemerlang yer..



dan bile menyebut tentang blog.. ia menjadi platform untuk kita menyampaikan maklumat dan promosi kepada pengguna.. dan antara faedah blog adalah..




20 tahun dahulu, blog tidak wujud tapi kini terdapat lebih 150juta blog di seluruh dunia. Daripada jumlah tersebut hanya segelintir kecil sahaja yang mampu menjana pendapatan yang lumayan sehinggakan ada blogger yang menjadi jutawan dengan hanya menulis blog.

Dengan dunia tanpa sempadan yang semakin canggih ini, blog merupakan salah satu medium penting yang mempunyai 'kuasa' yang hampir menyamai mana-mana media komunikasi lain seperti surat khabar, televisyen, dan radio. Jadi, apakah sebenarnya faedah terbesar blogging ini? Berikut antara 5 Faedah Terbesar Blogging

1. Memulakan Perniagaan
Kadangkala, sebuah blog itu dimulai oleh hobi yang seterusnya menjadi medium perniagaan sepenuh masa. Inilah yang berlaku kepada Pat Flynn, pemilik blog Green Exam Academy, yang pada mulanya hanya berkongsi buah fikiran mengenai bidang architecture melalui blog. Ketika beliau meninggalkan pekerjaannya, dia mulai mengembangkan blog peribadinya itu secara lebih serius. Selepas setahun, beliau mampu memperoleh pendapatan sehingga $100,000 setahun. Mungkin nilai ini tidaklah seperti blogger profesional yang lain tetapi kisah Flynn ini boleh dijadikan contoh kepada bagaimana sebuah blog hobi itu boleh dijadikan blog perniagaan.

2. Mendapatkan Lebih Banyak Pelanggan Kepada Perniagaan Sedia Ada

Blog statik atau blog satu entri sahaja tidak akan mampu menarik banyak pelanggan berbanding blog yang diupdate setiap hari. Apabila anda menulis entri khusus atau 'in-depth blog post' yang mampu membantu menjawab persoalan pengunjung yang bakal atau berpotensi menjadi pelanggan anda, mereka akan melihat anda sebagai seorang yang pakar dalam bidang tersebut. Kemudiannya, jika mereka mencari pertolongan lebih daripada apa yang mereka baca di dalam blog anda, kemungkinan besar mereka akan sanggup membayar untuk mendapatkan perkhidmatan yang anda tawarkan.

3. Menjadi Seorang Penulis Yang Lebih Baik

Salah satu cara untuk menjadi penulis yang baik ialah dengan menulis banyak artikel setiap hari. Blogging boleh menjadi salah satu cara untuk meningkatkan kemahiran menulis anda. Bak kata orang putih, "The more you blog, the more you write - and the better writer you become".

4. Meningkatkan Pengaruh

Apakah cara terbaik untuk mengubah dunia ini? Ianya mungkin boleh dicapai jika anda menjadi seoerang ahli politik, aktivis atau sebagai seorang sukarelawan.

Atau mungkin sebagai seorang blogger. Seorang blogger berjaya memiliki jumlah audience ramai yang percaya dan menghormatinya. Saya masih ingat kata-kata seorang pensyarah, 'the journalist is the king'. Inilah salah satu faedah terbesar dalam blogging.

5. Ekspresikan Diri Anda

Perkara ini mudah difahami. Sebuah blog merupakan medium untuk mengekspresikan diri yang mengandungi perkataan, gambar-gambar, dan bunyi-bunyian. Tak kiralah blog anda itu adalah sejenis blog perniagaan atau blog personal seumpama diari, blogging adalah salah satu cara terbaik untuk mengekspresikan diri anda. Nak lepaskan geram atau perasaan sedih pun boleh. Jangan saja memfitnah dalam blog. Nanti kang, kena saman pula.

Kata-kata Terakhir

Demikianlah antara 5 faedah terbesar blogging dalam kehidupan kita. Bukan sahaja dalam mengembangkan perniagaan malah blogging juga membantu dalam ekspresi diri kita dalam kehidupan seharian. Jika blogging itu sudah menjadi hobi, terpulang lah kepada blogger itu sendiri bagaimana dia nak mengembangkan hobinya itu ke satu tahap yang lebih tinggi yang boleh menjana pendapatan konsisten. Oleh itu, jika anda minat menulis, kenapa tidak mula membina blog sekarang dan jana pendapatan melalui blogging.








Satu pengembaraan bermula dengan satu langkah. Pilosopi ini juga relevan untuk seorang yang bergelar blogger. Langkah pertama adalah langkah yang paling penting Tetapi apakah maksudnya kepada seorang blogger?

Katakan anda membeli sebuah domain, membina hosting, dan meng'install' blogspot atau wordpress. Apakah langkah seterusnya? bagaimana anda mula berblogging dengan buah fikiran anda? berikut merupakan 10 perkara yang anda perlu lakukan pada hari pertama berblogging. Walaupun anda sudah lama berblogging, 10 perkara ini boleh dipraktikkan juga.

Saya mengandaikan bahawa anda sudah membuat kajian mengenai jenis blog yang akan anda bina. Sebelum anda membeli domain, terdapat beberapa perkara yang perlu diambil kira. Sebelum menulis lanjut, saya mengandaikan bahawa anda sudah buat perkara berikut:
1. Memilih jenis audience kepada blog anda yang mempunyai masalah yang anda tahu bagaimana untuk menyelesaikannya.
2. Menjumpai dan melanggani blog-blog utama yang berkaitan dengan niche blog anda.
3. Membaca artikel, ebook, dan sumber-sumber dari niche anda.

Okey, jika anda sudah melakukan perkara-perkara di atas, berikut merupakan 10 perkara yang perlu anda lakukan pada hari pertama menulis blog:- 
1. Burn Blog anda dengan FeedBurner
Setiap blog utama yang top seperti Problogger, Techcrunch dan Mashable manggunakan kemudahan RSS feed menerusi tools dari Google iaitu FeedBurner. Untuk burn blog anda, ikuti langkah berikut:
i. Pergi ke feedburner.com
ii. Log masuk menggunakan akaun Google anda.
iii. Burn feed anda dengan menggunakan url anda (http:www.bloganda.com) di dalam kotak yang disediakan.
iv. Klik 'next'.
v. Pilih feed anda. Ianya kelihatan seperti domain.com/feed jika anda menggunakan WordPress.

2. Masukkan Ruang Opt-In dalam blog

Maksudnya, sediakan ruangan dalam blog anda untuk email newsletter di mana para pembaca yang berminat akan memasukkan email mereka di dalam ruangan opt-in tersebut untuk mendapatkan entri terkini blog anda. Cara ini sangat mustahak sekiranya anda ingin membina audience yang setia dengan blog anda.

3. Sediakan halaman 'Tentang Saya'
Halaman 'Tentang Saya' yang mempunyai maklumat mengenai siapa anda merupakan antara halaman yang paling banyak dibaca dalam sesebuah laman web. Ini kerana kebanyakkan pembaca akan tertanya-tanya siapa dia di sebalik blog tersebut selepas membaca entri blog anda. Jika anda seorang perniaga, halaman ini adalah halaman paling mustahak. Reputasi anda terletak di sini.

4. Bina 'Contact Page'

Bila anda mempunyai halaman mengenai anda, satu lagi halaman yang perlu ialah 'contact page'. Masukkan dua perkara ini di dalam 'contact page' anda.
i. Contact Information
Senaraikan email, ID Skype, Twitter, LinkedIn, Facebook, dan Google Plus.
ii. Contact form
Kadangkala pengunjung lebih memilih email untuk berhubung dengan anda terus dari blog. Mungkin anda boleh gunakan plugin seperti Contact Form 7 dan Really Simple CAPTCHA untuk ini.

5. Pilih Kategori anda
Di dalam Wordpress, anda boleh memilih kategori-kategori untuk entri anda. Sama juga dengan Blogspot. Kategori ini membantu menyusun entri-entri blog agar memudahkan pembaca dan anda.

6. Pilih Artikel Utama Anda
Selepas anda membina kategori, fikirkan bagaimana anda boleh membina artikel utama yang menjadi teras kepada kategori-kategori entri tadi. Contohnya (101 Cara Menguruskan Badan) yang di'link'kan dengan entri-entri khusus dalam blog anda. Artikel utama inilah yang bakal menyumbangkan trafik besar di dalam blog.

7. Brainstorming idea untuk entri blog
Selepas anda memilih kategori dan artikel teras, mula lah brainstorming entri-entri berbeza yang membantu menyelesaikan masalah pembaca dan sesuai dengan skop kategori entri anda. Bila anda brainstorming, elok sediakan pen dan kertas atau papan putih. Brainstorming ini bakal membantu anda membina kalendar editorial kelak.

8. Bina kalendar editorial
Kalendar editorial merupakan satu terma untuk merancang manakah entri blog yang bakal anda tulis dan bilakah ia akan dipublish dalam blog. Anda boleh menjadualkan entri blog di dalam kalender perancangan. Jika mahu pergi jauh di dalam proses ini, anda boleh menggunakan Editorial Calendar Plugin. Langkah ini tidak lah mustahak tetapi jika tidak mahu fokus anda lari dari niche blog, elok lah dipraktiskan.

9. Tulis entri sebanyak mana yang boleh
Satu daripada kesilapan yang sering dilakukan oleh blogger baru ialah mereka mula menyebarkan kepada orang lain akan kewujudan blog mereka walaupun jumlah entri dalam blog itu sedikit sahaja. Sebaik sahaja anda mula menyebarkan blog anda, secara tidak langsung anda adalah bertanggunjawab untuk sentiasa mengemaskini blog. Stay updated!

10. Bina strategi sistem penyebaran blog
Perkara terakhir yang perlu dibuat sebelum menyebarkan blog anda ialah membina strategi sistem penyebaran blog atau 'funnel system'. Langkah pertama untuk mengembangkan 'funnel system' ini ialah dengan menentukan apa yang anda mahu pengunjung blog anda lakukan. Adakah untuk menjadi pelanggan (subcriber) atau menjadi pembeli. Ini adalah matlamat blog anda.

Untuk meminta agar seseorang itu membeli sesuatu di dalam blog samalah seperti meminta mereka mengahwini anda. Kita tidak boleh terus 'melamar' begitu sahaja. Kita perlu mula dengan meminta nombor telefon dahulu atau email. Mulakan dengan membina hubungan dan kepercayaan dengan berkawan dahulu. Berilah 'hadiah' dalam blog anda seperti ebook percuma. Dengan ini, hubungan anda dan 'si dia' akan lebih terbina kukuh. Suatu hari nanti sudah pasti mereka akan mempercayai dan meyakini kita dan seterusnya membeli sesuatu yang ditawarkan dalam blog.

Kata-kata Terakhir
Saya mempunyai firasat yang kuat bahawa kebanyakkan anda yang membaca entri ini merupakan golongan blogger yang sudah lama berblogging. Anda sudah pun melintasi hari pertama itu. Tapi it's okay. Semua perkara di atas masih berguna untuk anda walaupun mungkin sudah bertahun anda berblogging.

Kadangkala, ianya sangat manis bila kita kembali ke pangkal jalan. Jika anda sangat gembira dengan apa yang anda buat sekarang dalam dunia blogging, teruskanlah menulis blog. Pastinya, hasil dari usaha selama ini akan memberi pulangan yang memuaskan anda. Sekian dan selamat berblogging.

No comments:

Jana Pendapatan Anda

Jana Pendapatan Anda
Tips & Strategi

Sembang - Sembang Tupperware

Google+ Followers

Komen Terkini

Get widget here

Follow lah SAYA

Iklan Nuff Nang