Jom Click Iklan Ini. TQ

Nuffnang

Tawaran Hebat

Tawaran Hebat
Pertama DI Malaysia

Team Power Tupperware Brands Malaysia

Team Power Tupperware Brands Malaysia

Thursday, September 5, 2013

Tips Tupperware : Rahsia TEAM POWER mendapat 230 orang recruit bulan Ogos 2013

salam semua..

sebelum saya nak bercerita panjang.. nak introduce .. family saya..
inilah gambar mak.. adek second last dan bongsu.. memang nie memang manja ngan mak.. dan patuh ngan bangnyer.. iaitu saya.. hehehe


Memang dah lama saya tak bongkarkan rahsia dan tips
al-maklumlah.. sibuk dengan kerja hakiki..
untuk pengetahuan semua.. saya seorang guru yang mengajar Business Managemnt untuk pelajar yang bakal melanjutkan pelajaran ke UK dan pelbagai lagi destinasi pengajian tinggi diluar negara. mereka semua bijak bijak belaka.. dan kerana kebijakkan mereka.. suatu masa dahulu.. seorang pelajar bangkit nak bertanya
"Encik syam.. encik syam mengajar kami tentang Business ini.. encik buat business apa yer?"
cara pelajar tu tanya memang bukan perli mahupun mengutuk.. tetapi beliau bertanya sebab nak tahu..
kerana soalan itulah yang membuka mata saya untuk menggunakan semua ilmu marketing.. dan management dalam berniaga dan menjalan perniagaan..

saya kekadang sedih bile ramai diantara kita yang merungut bile nak memulakan perniagaan.. ini antara rungutan nya..
ini semua ALASAN -->
1. tak ada masa
saya memang tak faham.. alasan ini dikeluarkan. sebab ALLAH dah berikan 24 jam untuk kita hidup dalam sehari.. dan gunakan sepenuh nya semua masa tu.. bukan bermakna 24 jam.. kita kena celek mata dan berniaga 24 jam.. nanti tak tido,, satu hal plak penyakit datang..
maksudnya.. ada 24 jam.. gunakan sejam pun dah cukup dah sehari.. dan setiap usaha.. insyallah.. akan membuahkan hasil..
alasan tak ada masa tu kena buang jauh jauh.. tak ada masa nak pergi stokis.. tak ada masa nak cari downline,.., tak ada masa nak pos barang.. tak ada masa nak datang meeting dan asembly.. serba serbi tak ada masa.. tapi bile tunjuk cek RM11 ribu.. nak duit tak?.. dia nak.. tapi dia tak ada masa.. tak dapat nak nolong..

sikap alasan tak ada masa perlu dibuang.. saya bangun jam 6.. terus ke pejabat dan jam 8 start ngajar dan saya balik jam 6 petang.. sebab di KKTM tempat saya kerje ini.. jadual kerje sampai jam 5 dan adakala kelas tambahan jam 6.. jam 6 lah saya pecut ke stokis.. dan dalam setengah jam sampai.. dan setengah jam sebelum jam 7.. saya siap.. alhamdulillah.. saya selalu mendapat layanan yang adil.. memang saya tak nafikan semua stokis yang saya pergi.. baik baik.. di aman suria.. di kelana jaya.. di highway.. dan sri petaling.. 4 stokis ini saya suke pergi sebab dekat dengan tempat kerje dan tempat tinggal saya.. so.. alasan tak ada masa tu untuk mereka yang masih nak berada ditakut lama.. dan tak mungkin ia akan berjaya.. sebab masa tu .. kita yang control dan kita yang tentukan.. bukan masa yang mengawal kita.. fikir fikirkan..





2. tak pandai cakap
saya memang tak faham.. bile alasan ini dikeluarkan dari mulot orang yang TAK BISU.. tak pandai bercakap.. tak pandai nak buat ayat.. tak pandai nak terangkan itu ini.. memang tak dinafikan kita tak pandai bercakap sebab kita TAK TAHU.. jadi.. baca lah !!.. rajin rajin membaca.. dan bertanya
ini bertanya tak mahu... baca malas... macam mana nak berubah.. orang akan semakin pandai bile kita berusaha dan gigih belajar.. saya pun bukan pandai bercakap.. keluar jadi baby.. saya nangis je.. pastu mak ayah ajar bercakap.. dan pelat.. lama lama.. lancar sahaja.. semua manusia sama.. tapi orang bisu pun pandai je bercakap.. bahasa isyarat.. inilah dia.. kalau nak berjaya.. kononnya kena pandai bercakap.. maksudnya.. orang tak pandai bercakap tu GAGAL ke dalam hidupnya..

so.. training bercakap.. explain melalui party.. jangan harap party tu kita nak buat untuk kita berjaya cari orang.. tapi kita belajar nak bercakap.. itu lah sebenarnyer.. bile dah selalu bercakap.. mudah lah sikit.. sebab memang kita kena practise.. practise make permenant.. yakin lah.. banyak kali kita melakukan kesalahan yang lain.. banyak kita belajar.. jangan do it same thing and expect the good result..



3. tak ada modal
saya memang tak faham.. bile ramai nak masuk ahli FREE.. dan lepas masuk.. senyap je.. memang saya tak akan buat benda tu lagi.. nak bayar RM70 tu pun liat dan saya rasa nak maju agak susah.. saya nie memang asalnya.. tak ada duit.. pastu saya hanya kutip order dan mintak mereka bayaran penuh dan pergi stokis dan beli..  so.. kat mana modal nyer?.. just Rm70 sahaja.. dan bile beli barang.. kekadang ada duit modal lebih..  baru beli yang lain.. pendek kata.. kalau niaga ONLINE>. lebih mudah sebab customer bayar dulu dan kita akan pergi cari barang tu esok.. dan kalau boleh.. ada sedikit modal.. just beli barang HOT item supaya kita ready ngan barang tu bile ada customer yang nak..

alasan tak ada modal tu tak leh terima sebab kalau kita berjimat 7 hari.. masak dan makan dirumah.. kita boleh berjimat hampir RM100 dari makan di luar.. so.. amalkan masak dirumah dan jimat utk dapatkan modal.. ini tidak.. jimat tak nak.. makan sedap sedap pada awal perniagaan.. pastu modal dah langsai..
itu lah kesahnyer...




jadi segala masalah dan alasan itu... sebenarnya boleh diselesaikan dengan strategi..
senantiasa berfikiran positif.. dan disitu wujud idea dan kita terus mengorak kejayaan..

dan disini juga saya nak bongkar kan rahsia bagaimana organisation TEAM POWER begitu ramai downline baru sehingga mencecah 230 orang pada bulan Ogos dan bulan Julai 215 orang baru.. semuanya adalah kerana strategi ini :

1. Hargai mereka
Adalah menjadi kelaziman dalam TEAM POWER..  kita harus mengadakan acara recognition.. dan saya selalu mengamalkan ini biarpun saya sendiri tak dapat apa apa.. tapi tetap saya bersyukur mempunya director seramai 43 orang dan setiap bulan.. kerja nya akan wrapping hadiah  dan post hadiah tu.. dan bile kita memberi sesuatu.. tak semestinya nak beli banyak dan besar.. beri kecik pun dah okays.. dan menghargai ini juga boleh melalui ucapan " terima kasih".. atau senyuman dan ucapan "tahniah".. itu sudah memadai untuk kita menjalinkan hubunga yang baik antara kita dan downline / busines partner











2. Telus / Jujur
Adalah sesuatu yang sangat oenting adalah kejujuran.. kalau kita jujur tentang cara nak dapat komisen,.. pembelian atas nama dia.. dan dia layak beli level.. pasti dia suke.. tapi kalau dia dapat tahu dan kantoi.. kita rembat level dia.. pasti dia akan beralih arah dan tukar upline.. so.. kena jujur ngan dia dan telus.. tentang masa depan dia... jangan ada selindung., kalau dia dapat.. harus diberikan,,




3. Moral support
Adalah kebiasaannyer.. moral support ini diperlukan bile downline kita down.. dan kita kena pakai ala ala psyco diri dia dengan ayat ayat motivasi dan fahami dia.. dan moral support juga adalah dengan memberi katalog percuma dan juga membuatkan poster untuk dia dan sangat sangat bagus kalau kita bantu dia buat party dan kemudian dia akan belajar sesuatu dari kita.. so.. harus support each others.. downline berjaya.. kita pun berjaya..




4. Follow up
Adalah merupakan tanggungjawab kita untuk follow up downline kita supaya dia arasa dekat dengan kita.. tapi kalau dah downline sampai beribu.. macam mana nak follow up.. inilah gunakan director yang bantu kita follow up.. ia akan memberikan kita perkembangan terkini dia,, dan senantiasa salurkan info kepada dia.. serta cabaran bulan tersebut.. insyallah akan terbuka mata dia melihat pencapaian dan potensi yang bagus dalam tupperware.








5. Beri Cabaran
Adalah sangat sangat diperlukan.. kita membuat cabaran kepada downline.. selalunya cabaran ini lebih kepada cabaran sales dan recruite.. tapi kekedang boleh tukar angin dimana cabaran menjalankan party dan cabaran update blog.. hadiah yang diberi.. harus berupaya sesuatu yang diletakkan dan dijanjikan awal.. contohnya saya mempertaruhkan condimate kepada mereka yang berjaya UPDATE blog dengan jayanyer..





Ramai juga director team lain.. menegur saya sebab membongkar kan rahsia tentang nak beli LEVEL.. harga LEVEL.. beli katalog dapat beli level.. dan macam macam lagi saya beritahu.. tetapi inilah TANGGUNGJAWAB saya nak menyampaikan pada seluruh rakyat Malaysia yang berkeinginan mengubah hidup lebih sempurna..

jadi.. saya tulis di blog ini.. biarlah downline bukan TEAM POWER membacanya.. saya akan mendapat pahala hasil perkongsian ilmu dan tips ini.. semoga anda semua menDOAkan kejayaan saya didunia dan di akhirat..

5 comments:

yoshitaka nobuhito said...

bestnye. mesti daftar jadi ahli!

Anonymous said...

Terima kasih pada Encik Syam kerana sudi berkongsi tip ni.Semoga ALLAH SWT murahkan lagi rezeki Encik Syam..

Tupperware Online Malaysia said...

tips ini untuk semua.. saya mahukan ia dikongsi.. mana yang baik dari saya jadikanlah pengajaran.. mana yang tak baik.. tolak ketepi yer..

Abdsalam Ahmad said...

sy nak copy entry ni dan upgrade sikit2 berdasarkan pengalaman ye bang...

Tupperware Online Malaysia said...

boleh salam.. duplikasi adalah salah satu cara untuk berjaya

Jana Pendapatan Anda

Jana Pendapatan Anda
Tips & Strategi

Sembang - Sembang Tupperware

Google+ Followers

Komen Terkini

Get widget here

Follow lah SAYA

Iklan Nuff Nang