Jom Click Iklan Ini. TQ

Nuffnang

Tawaran Hebat

Tawaran Hebat
Pertama DI Malaysia

Team Power Tupperware Brands Malaysia

Team Power Tupperware Brands Malaysia

Sunday, June 9, 2013

Tupperware Malaysia : Kenapa perlu pilih UPLINE dalam Business Tupperware



Tupperware Malaysia Online : Kenapa perlu kenal pilih UPLINE dalam Business Tupperware

Salam sejahtera semua..
Waktu lunch ini saya spend time nak bercerita sikit sebab dan musabab.. kena perlu kita pilih UPLINE kita.
Untuk pengetahuan anda semua.. saya memasuki tahun kedua 6 bulan dalam business ini. Saya menyedari betapi pentingnya kita mempunyai UPLINE yang kita pilih sendiri. Antara sebab kena saya berkata penting.. sebab dengan ada nyer UPLINE… ada wujud perpindahan asam garam dalam business sebab dia lebih makan garam dari kita.. dan UPLINE yang macam mana yang perlu kita pilih

SEBELUM SAYA MEMBERIKAN TIPS.. eloklah saya cerita serba serbi tentang penglibatan saya dalam Tupperware. Saya mula menjinakkan diri dalam bisness ini bila mana.. sewaktu saya sedang makan didapor.. kakak saya dating dan memberikan 1 buku katalog dan cakap
“dek syam.. ko pergi bawak katalog ini kat opis.. mana tahu ada order”
Nadanya macam tak mengharap sebab dia ala ala baru masuk pun.. tapi saya ini terus membuat tindakkan yang tak sepatutnya.. terus saya membalas..
“tak nak lah.. katalog niaga niaga nie.. malu lah nak niaga.. lagi lagi barang mak cik makcik.. tak nak lah”
Bile dengar nada ala ala mengomel.. kakak saya terus ala ala down..
“suke hati ko lah dek.. akak bagi ko 1 katalog nie”
Saya pun belek belek.. ala ala tak lah ada yang menarik pun.. itu pikiran waktu tu dan memang tak penah nak beli 1 pun Tupperware ..tapi  sebab sayangkan kakak ku.. saya terus bawak dan letak je kat atas meja.. lalu pergi ke kelas..
Disebabkan tempat saya nie agak terpencil dan selalu jadi lalu lalang akak akak.. maka mereka terus tanya harga barang tu.. yang bestnyer.. mereka beli harga kat katalog tu.. memang masa tu tak tahu lah diskaun.. biler first time beli kat stokes highway petaling jaya.. tetibe je.. ada lah pulak dia bagi 20% (masa tu taka da downline lagi).. punya lah meloncat sebab dapat diskaun 20%. Banyak tu..






Dan bile dah ada banyak macam tu.. saya start berjumpa dengan seorang kakak.. dari organisasi yang lain.. di Kayangan.. iaiatu hajjah sahliah kasmani.. saya pun secara kebetulan.. anak kak lia dan menantinya.. adalah anak didik saya semasa di Kolej professional mara beranang.. oleh kerana kenal ngan anaknyer.. maka lebih mesra disanayang bertempat di aman suria..
Kak lia  lah yang banyak mengajar tentang product knowledge dan cara nak buat party sehinggakan party pertama pun dia yang bantu buat..

Tak cukup ngan itu saya dibawa oleh kakak jumpa dengan upline nya.. kak ### dan Kak ### (nama tak leh diberitahu).. bile ke stokes ampang.. berjumpa dengan 2 orang wanita yang tengah terpekik telolong di dalam bilik.. ala ala bersemangat.. lalu saya pun duduk dan cume menengok.. masa tu sibuk bercerita pasal trip.. dan yang best nyer.. semua pompuan dan dialah shireen tan yang betul betul ada kuasa dari suara dan keyakinan diri nya.. masih ingat masa tu dia bukak biznet kakak saya dan terus bertanya.. “siapa yang buat ini RM4000?”.. masa tu.. kakak saya cakap.. “ adek saya.. “ sambil tangannyer menjukkan pada saya.. dan dia seolah olah terkejut dan macam tak caya.. terus dia cakap..  balik.. “bukan un parking sales?”.. dan lantas saya menjawab.. memang saya beli.. kat PJ..
Terus dia senyap dan terus dia tukar topic.. rasanya dia tak caya kot LELAKI  boleh jual Tupperware jugak.. dan ingat lagi masa tu pun ada Lai peng.. UPLINE saya yang berada di tawau.. dan baru saya sedari.. saya under BCO tawau, sabah.. dan ingat lagik.. mereka menjerit..
“siapa mahu pergi BEIJING?”.. ambek tangan (means angkat tangan)..
Saya pun dengan rasa tak malu.. angkat je la tangan sebab teruja nak ke Beijing..
Dia cakap lagi “ u belum boleh pergi.. maybe next year trip.. ini hanya director sahaja..”
Saya pun rasa maluuuu sangat.. dan nak Tanya.. DIRECTOR tu apa?..
Banyak betul benda tak tahu.. dan jauh dari lubuk hati.. teringin nak ke Beijing..
Dan bile balik.. asyik fikiran Beijing sahaja.. lalu saya mengatur strategi dan belajar dari manual dengan sendiri.. semua sendiri.. bukan kakak tak nak ajar.. tapi dia pun ala ala macam tak berapa nak berminat + suami dia tak berapa nak support.. jadi dia ala ala tak buat..
Bile belajar sendiri.. memang payah.. tapi atas usaha membelek buku manual Tupperware.. saya rasa inilah business saya..



Bulan ke 3.. saya terus membuat sales dan mencari recruit.. sales saya dapat dalam 8000 .. sangat teruja dan paling best.. saya terus mendaftar sebagai seorang DIQ..
Dan paling tak sangka.. bulan ke 4.. saya masuk dalam business ini.. start dengan RM44 ringgit komisen.. terus melonjak ke RM664 komisen.. memang banyak betul pengaruh 4 dalam hidup saya.. anak ke 4.. komisen bulan ke 4.. mula start komisen dengan 44.. dan komisen bulan ke 4.. 664.. hehehhe   kebetulan..



Dan akhirnya pada bulan ke 5..sesuatu yang diluar jangka.. saya telah bergelar DIRECTOR..
Dengan komisen RM4000 terus dan menghasilkan 3 orang Director terus.. semuanya adalah Director lelaki.. 


Paling mengharukan… shireen memaklumkan pada saya.. saya layak ke BEIJING.. kerana bulan ini team sales saya mencecah RM 53 000… memang diluar jangkaan tetapi kenyataan..
Atas pengalaman itu.. komisen saya mencecah RM1000 bile bergelar director 3 star dan sehingga kini dan mencecah RM7000 sebulan dan Alhamdulillah.. dengan wang Tupperware , saya akan memberikan pada mak dan ayah saya duit untuk ke Mekah minggu depan.. sangat sangat seronok..

Oleh yang demikian.. saya nak share.. betapa kalau saya punya UPLINE yang guide saya.. semestinya kejayaan itu lebih tetapi syukur.. kerana taka da upline.. saya tahu pahit getir dalam memulakan perniagaan..

Yang saya teruja teruja sebab first time terus dapat RM4000 lebih.. memang diluar jangkaan sangat..  dan saya focus terus dalam Tupperware.. dan syukur.. baru baru ini saya diumumkan champion dalam % increase growth iaitu sebanyak 308%.. dimana diambil dari tahu 2012 dan 2013.. Alhamdulillah..



Jadi, saya nak share sikit tentang peri pentingnya dan saya  tak nak anda susah susah taka da hala tuju.. selalunya kalau tak kuat semangat.. pasti boleh give up.. namun.. bile ada upline.. yang baiknyer.. dia akan share apa yang boleh dan apa yang tak boleh..

Oleh yang demikian.. saya share dengan anda tentang..


TIPS memilih UPLINE Tupperware
1.  BERFIKIRAN POSITIF
Mendekati upline yang selalu berfikiran positif adalah salah satu kunci kejayaan kita.. upline senantiasa focus dan positif dalam kerje yang dia buat dan senantiasa beri semangat pada downline.. pernah tak jumpa upline yang sama sama down dan sama sama memberi alas an.. ia tak ubah seperti seorang guru yang mengajar anak muridnya merokok.. walaupun upline tak berapa perfume.. tapi upline harus mempunya sikap positif yang sangat teguh..

2.  BERANI DAN KENTAL
Upline yang berani dalam membuat keputusan adalah upline yang kita harus carik dan kita perlukan kekentalan jiwa.. kalau ada apa apa yang berlaku.. upline kena protect downline.. dan kalau downline buat silap.. upline kena berani tegur dan beri nasihat berguna.. agar tidak terlanjur melakukan kesilapan yang seterusnya..

3.  KREATIF ATUR STRATEGI
Saya melihat upline yang kreatif dalam membuat cara baru.. tak kisahlah dia buat poster ke.. dia kreatif buat party dan buat sesuatu yang menarik.. dan upline yang kreatif ini selalu membuat kejutan pada downlinenya dan downline akan  jadi seronok dan sangat bahagia.. kreatif dalam mengatur strategi juga adalah salah satu dari kreteria pemilihan upline..

4.  RAJIN DAN SMART
Siapa yang rajin memang akan Berjaya.. tetapi kalau dia rajin dan smart dalam membuat strategi.. tidak lah penat sangat nak capai kejayaan.. kena  buat kajian dan brainstorming idea.. itulah cara upline untuk bertindak.. dan upline yang pandai membahagi masa merupakan upline yang masuk dalam factor pemilihan juga kerana bijak merebut peluang dan membahagi masa.


5.  BERTANGGUNGJAWAB
Satu satu perkara adalah berbalik pada tanggungjawab.. sebagai seorang upline yang mendapat duit komisen dari downline.. saya bertanggungjawab untuk share something kepada mereka.. dan kita harus menghargai mereka juga., berikan mereka hadiah dan recognition.. dan paling penting kena telus dan bantu yang mana boleh dibantu.. jangan pulak sampai bantu letak sales beriban riban.. tanpa membiarkan dia berusaha.. jadi pikirkan lah.. tepuk dada Tanya Tupperware..






No comments:

Jana Pendapatan Anda

Jana Pendapatan Anda
Tips & Strategi

Sembang - Sembang Tupperware

Google+ Followers

Komen Terkini

Get widget here

Follow lah SAYA

Iklan Nuff Nang