Jom Click Iklan Ini. TQ

Nuffnang

Tawaran Hebat

Tawaran Hebat
Pertama DI Malaysia

Team Power Tupperware Brands Malaysia

Team Power Tupperware Brands Malaysia

Friday, January 18, 2013

Tips ONLINE : Tip Menjaga Tupperware

salam semua..
hari jumaat penghulu hari saya nak bercerita sikit tentang cara pengjagaan tupperware.. kekadang kena jugak jaga barag nie.. bukan TIPUware yang jual seringgit dua.. jadi kena jaga betul betul.. agar tak yah asyik ke stokis nak menukar je kejenyer..

ohh ya..
kat umah saya dah berlonggok tupperware tak berbasoh.. bile pasuh dia ada  ala ala puteh dan macam macam lah masalahnyer.. memang ada cara nak cuci dan jaganyer.. suapaya tupperware kita bersinar - sinar gituew..
 jom.. baca TIPS menjaga Tupperware



inilah ruang dapor saya. heheheh ala ala warna warni tak?

kalau anda nak dapor macam ini.. harus call saya dan join ahli tupperware
012-3993947 Syamputra Razali


saya mengambil artikel ini dari blog "tupperware ros merah" .. mohon izin share yer.. tq.. pastu saya tambah tambah sikit kasi sedap sikit artikel ini..

kata ros merah.. Tahniah kerana memilih produk tupperware. Saya percaya anda memilih tupperware kerana 

1. kualiti produk2. selamat untuk menyimpan makanan dan minuman3. corak yang menarik4. penjimatan kerana tahan lama dan waranti yang menarik

Oleh itu amat penting untuk anda tahu tip-tip penting untuk memastikan pelaburan anda membeli produk tupperware berbaloi

1. tip pembersihan

sponge for cleaning Tupperwaretupperware liquid

a. gunakan span yang lembut (bahagian kuning seperti ditunjuk pada gambar di atas). Span yang keras/abrasif akan meninggalkan calar pada produk anda

b. sebelum pertama kali diguna, cuci dahulu menggunakan 'lightly soapy solution', bilas dan lap hingga kering

c. semasa mengendalikan pinggan mangkuk untuk dicuci, basuh produk tupperware secara berasingan agar tidak terkena sisa makanan berminyak/ bersos

d.jika produk tupperware diguna untuk mengisi makanan berminyak, gunakan air panas (bukan air mendidih). Tuang kedalam produk bersama sedikit cecair pencuci. goyang-goyangkan, buang campuran panas tadi dan cuci menggunakan span lembut dan bilas. Lebih mudah jika sisa berminyak dilap menggunakan tisu dapur sebelum dimasukkan air panas.

e. dishwasher: semua produk keluaran selepas september 1979 boleh dicuci menggunakan dishwasher. Gunakan 'top shelf' agar jauh dari elemen pemanas. Awas, sesetengah produk tidak sesuai menggunakan dishwasher, seperti 'E-series knives or cleaver'


2. tip mengelakkan stain yang sukar tanggal

You can either spray some non-stick oil before putting the sauces or curry inside the container OR use a pastry brush to lightly brush the sides of the container with vegetable oil before pouring in the stain making sauces. The principle behind this is, this thin layer of oil will prevent the sauces from sticking on the side of the container. 

3. tip menghilangkan bau yang tidak menyenangkan 
(dalam english plak yer. heheheh)
  1. Wet some pieces of newspaper and store it overnight with the lids closed. The carbon in the newspaper print will absorb the smell.
  2. Shred some pandanus leaves and leave them in the container
  3. Wash with some real lime or lemon juice to get fresh fragrance


4. tip penyimpanan
a. jangan tutup rapat produk yang tidak diguna. Udara yang terperangkap boleh menghasilkan bau yang tidak menyenangkan. Perubahan suhu pula menyebabkan tudung (lid) produk pecah jika disimpan terlalu lama

b. after three months or so, take them out of storage and give them a good soak overnight.Then dry them and store them back. The reason behind this is simple, Tupperware is made out ofbiodegradable oil that needs moisture.

the












 contoh cara menyusun dan menyimpan produk yang betul.. jangan tutup rapat atau lebih senang bukak ajar tupperwarenyer tu..

ini plak artikel dari blog kakakshop.. numpang share dari blog dia yer..



Berikut adalah merupakan tip-tip untuk menjaga produk Tupperware:
 

CARA CUCIAN

1.   Gunakan air suam bersabun dan kain lembut atau span.
2.   Kering menggunakan kain lembut atau dibiarkan kering sendiri.
3.   Jauhkan dari panas.
4.   Gunakan baking soda untuk menghilangkan kotoran degil.


PENYIMPANAN


1.   Keringkan dengan kain lembut sebelum disimpan.
2.   Buka semua tutup Tupperware utk aliran udara.
3.   Simpan Tupperware dalam keadaan PENUTUPNYA DIBUKA. Ramai yang tak tahu ni.
                             Contoh cara simpan yang betul
                

MINUMAN, MAKANAN & CECAIR PANAS


1. Biarkan makanan, minuman & cecair seperti minyak, sup, sos sejuk terlebih dahulu sebelum disimpan dlm Tupperware


KESAN CALAR

1.   Elakkan menggunakan alat tajam, pencuci yang kuat.
2.   Gunakan pencuci dan span yang lembut.
3.   Untuk menghilangkan kesan minyak, gunakan air suam.


MICROWAVE


1.  Produk Tupperware tidak boleh digunakan untuk memasak dan tidak sesuai untuk Microwave
2.  Kecuali TupperWave Stack Cooker, Rock ‘N Serve & CrystalWave reheatable products.


BAU YANG KURANG MENYENANGKAN


1.   Letakkan arang/surat khabar didalam Tupperware & tutup ketat
2.   Basuh penutup & bekas Tupperware dengan Baking Soda
3.   Cuci dengan Jus lemon/cuka dan bilas dengan air.
3.   Buka tutup Tupperware apabila tidak digunakan



yang baik di kongsi kan..
semoga mencuci dengan jayanyer

No comments:

Jana Pendapatan Anda

Jana Pendapatan Anda
Tips & Strategi

Sembang - Sembang Tupperware

Google+ Followers

Komen Terkini

Get widget here

Follow lah SAYA

Iklan Nuff Nang