Jom Click Iklan Ini. TQ

Nuffnang

Tawaran Hebat

Tawaran Hebat
Pertama DI Malaysia

Team Power Tupperware Brands Malaysia

Team Power Tupperware Brands Malaysia

Friday, December 21, 2012

Tips mendapatkan stok Tupperware

Salam..
lama pula tak berkongsi tips.. dan harap semua pembaca yang ingin memberi cadangan dan pendapat.. boleh kebahagian bawah untuk komen yer.. sangat sangat suke akan pendapat yang membina..

hari ini hari sabtu.. dah lama tak ada masa untuk mengadap omputer dan belek facebook tupperware.. last week sibuk pergi kursus budak budak.. sebvelum tu ke Brunei berpantun..
alhamdullah .. ALLAH memberi saya downline yang cukup ramai dan berkualiti..

kali ini.. saya nak share lah sepanjang 2 tahun saya menceburi bidang dan dunia tupperware.. saya dapat lah sedikit pengalaman yang mungkin boleh dipertimbangkan oleh anda semua. sebab kadang - kadang kita menghadapi masalah ini semasa nak berniaga..

MASALAH

1. Stok habis
bile sampai jer ke stokis.. stok abis.. stok abis.. itulah yang kita akan dengar dan menyakitkan telinga.. ye lah orang dah order.. stok tak ada.. masaklah kita,,

2. Back order
bile ada yang sebut back order ini.. sebenarnyer sama je ngan stok abis.. ntah bile lah back order mereka tu.. sebenarnyer meraka saja nak buat orang tak marah dan kata lain.. beri harapan palsu.. cakap lah back order.. bile kita back order.. sampai kesudah tak ada..

3. Barang ada jer.. tapi dia kata abis
inilah politik yang melanda stokis.. kita nampak punya banyak barang kat stor mereka.. tapi mereka kata barang dah abis.. bile ditanya tentang barang tu banyak.. dia kata orang dah bayar.. tak amek lagi barang.. sebenarnyer mereka memang tak nak jual kat kita sebab nak spare untuk downline stokis itu.. it is not FAIR.. tapi nak buat macam mana.. mereka pun kena jaga downline diorang jugak..

CARA atasi MASALAH

1. kalau stok dah abis
memang kena cepat dan tangkas.. bile nampak je katalog baru dah kuar.. cuba target barang apa yang akan abis cepat.. kalau boleh,.. terus ke stokis.. dan tanya.. "dek, barang apa orang beli paling banyak hari ini".. kat situ kita dapat buat ramalan.. barang apa yang abis awal.. apa lagi.. borong lah sehabis habisnyer..

2. kalau orang tu kata back order?.. kita cakap lah.. bile yer sampai.. sambil sambil tu kita pun call stokis yang berdekatan atau downline atau upline yang ada beli barang tu lebih.. kat situ kena cepat.. selalunyer kita kena kaut tim sikit ngan casher stokis.. pemilik stokis selalu goyang kaki jer.. budak kat kaunter yang banyak tahu dari mereka.. saya pernah jugak dapat rembat back order orang lain.. disebabkan budak tu eksian sebab saya nak sangat barang tu.. so.. kesimpulannyer.. mereka sebenarnyer boleh je pindahkan back order mereka kat orang lain..

3. kalau kita nampak barang ada..
tapi dia kata tak ada.. mudah sahaja,. pergi tengok kat komputer yang dia taip tu.. suruh dia masukkan kod.. dan enter.. pasti dia KANTOI sebab barang banyak lagi.. dan boleh key in kat komputer dan sistem.. inilah taktik mereka.. barang ada tapi saja cakap tak ada,, so.. sebelum nak ke stokis.. call dulu dan tanya.. jangan abis beras je datang tak ada stok.. dan buat lah baik sikit engan budak kaunter tu.. tegur dan senyum.. anggap lah dia kawan baik kita.. pasti tak ada masalah..

Insyallah.. saya cume sharing.. jangan plak marah kalau ada susun kata saya yang tak sempurna..







7 comments:

Anonymous said...

kdg2 stokis ni da call xnk angkat phone tnya utk stok ada @ x. cmne tu.... sabau jla gamaknya bang.

Anonymous said...

admire cara abg meniaga. pandai. kena buang sifat malu kan? hehe. salute!!

Tupperware Online Malaysia said...

salam.. kenkdang rasa malu tu ada.. tapi buang aja.. kita cari duit cara halal dan kita rasa seronok bile ada ramai kawan yang positif ngan kita..

Anonymous said...

Saya penah kena yg no 3 bwh sekali tu bang..
Leaflet terbaru tu.. Pegi stokis cakap brg dah hbs..
Bila saya suruh dia key-in back order.. Haha ada lak brg tu.. Nak buat mcm mana.. Senyum jer la..
Takper la dik.. Nanti key-in saya punya back order kedian..

Ct Ummu Salamah said...

jelesnye tgk a.sham niaga...

Ct Ummu Salamah said...

jelesnye tgk a.sham niaga...

Tupperware Online Malaysia said...

politik stokis memang kena handle betul betul.. mereka simpan stok dan bagi pada yang tertentu.. kesian orang baru.. terbantut usaha..

ct : jom niaga

Jana Pendapatan Anda

Jana Pendapatan Anda
Tips & Strategi

Sembang - Sembang Tupperware

Google+ Followers

Komen Terkini

Get widget here

Follow lah SAYA

Iklan Nuff Nang