Jom Click Iklan Ini. TQ

Nuffnang

Tawaran Hebat

Tawaran Hebat
Pertama DI Malaysia

Team Power Tupperware Brands Malaysia

Team Power Tupperware Brands Malaysia

Monday, May 7, 2012

Tips : 3 Perkara yang harus dielakkan !!

salam dan selamat sejahehtera..
" anda hebat LUIAR BIASA !!" itulah kata - kata kak lia..
yang tok guru / kakak angkat/ sifu party dan banyak lagi gelaran..
tak pe kak lia.. aku tak leh nak bertahan dan sanggup teruskan business yang penuh mencabar..
betul kata kak lia..
 tahun pertama.. kita akan rasa keperitan.. dan bila dah nak masuk 2 tahun.. akan best sikit dan relax sikit..
yelah.. tahun pertama.. nak berdepan dengan macam macam perkara..
bile dah tahun ke dua nie.. hujung tahun nie.. aku mula dapat rentak..
niaga tupperware nie tak macam niaga handset atau niaga sayur..
niaga hset.. kena up to date.. niaga sayur takut layu..
niaga tupperware.. barang tak laku.. kita simpan.. tapi akan datang.. ada jugak pembeli.. kena yakin !!

bulan ini bulan MEI 2012.. maka genaplah.. setahun setengah aku jadi perunding Tupperware.. yang dah pun naik 5 star.. aku dah mengumpul hampir 10 orang director dan ada yang bertahan dan ada yang terus lena.. naun begitu.. itulah gelombang niaga..
siapa yang kuat semangat terus bertahan..
aku ada jugak tengok kawan - kawan facebook.. terus tukar bisness yang lain..
bagi aku.. aku dah abis banyak masa nak jadi expert untuk faham tentang tupperware.. buat apa nak beralih yang lain..

oklah.. lama betul aku tak tulis TIPS dan inilah masanya..

aku nak kongsi TIPS : 3 perkara yang harus dielakkan bila berniaga tupperware nie..

1. elakkan tukar barang rosak
selalunya customer ingat kita nie stokis bergerak.. nak tukar barang sampai berBEG - BEG.. hampir berpuluh puluh tutup.. nak kena tukar.. naik tebal muka tukar tutup..
dulu.. aku jadi pengutip tutup dan tukar..
sekarang aku dah pandai leser dan elakkan dari jadi agen penukar barang.. kalau dia beli nak dekat 10 ribu.. aku sanggup..
tapi beli barang RM 10.. aku sanggup tak jual..
letih tayar kete aku jer.. kalau boleh elakkan dan ajar dia pergi sendiri ke stokis..

2.elakkan dari bagi barang dulu - ambil duit kemudian.
untuk ahli atau director yang kita kenal.. boleh lah jugak kita bagi barang.. tapi aku dah banyak kali kena tipu.. muka cantek.. umah besar.. tapi nak bayar hujung bulan.. last last.. nak dekat setahun tak bayar - bayar.. letih nak SMS mintak.. nak buat report polis jer.. kalau boleh kita elakkan dengar JANJI palsu orang macam nie.. buat lah alasan " tak ada modal nak rolling".. kalau boleh kata jer.. barang nie orang lain punya.. aku sekarang.. kalau tak full payment.. aku malas nak layan.. bukan nak demand.. tapi nak berbulu mereka yang liat nak bayar hutang.. geram betul aku.. nak jer aku pergi umah dia dan buat rampasan tupperware kat umah dia.. heheheh

3. elakkan bagi murah pada customer !!
inilah salah satu strategi orang dan aku jugak.. bagi murah dan last last memakan diri sendiri.. customer kekadang kalau kita dan bagi murah.. mereka mesti nak murah lagi dan lagi.. last last.. harga tu langsung tak balik modal.. so kesimpulannyer.. cakap je harga katalog.. dan bile dia nak murah.. suruh jadi ahli.. dan kalau tak nak jadi ahli.. cakap jer.. " maaf kak.. saya beli dengan harga tu".. kalau dia buat buat sentap.. buat bodoh jer.. jangan dilayan.. aku pernah niaga tupperware dan kakak tu kata mahal.. dan aku mintak barang tu balik setelah dia beli.. dan hulurkan duit dia balik.. last last.. tak nak plak dia.. sebab inilah drama pembeli.. aku dah masak sangat.. hehehehe




so.. kesimpulannyer 3 perkara ini harus dielakkan..
haruss.s....



promo terbaru aku.. harus melatoppss



 cantek tak gerai nie.. gambar hiasan sahaja..




inilah tupperware yang aku basuh.. bertimbun tak basuh.. heheheh


No comments:

Jana Pendapatan Anda

Jana Pendapatan Anda
Tips & Strategi

Sembang - Sembang Tupperware

Google+ Followers

Komen Terkini

Get widget here

Follow lah SAYA

Iklan Nuff Nang