Jom Click Iklan Ini. TQ

Nuffnang

Tawaran Hebat

Tawaran Hebat
Pertama DI Malaysia

Team Power Tupperware Brands Malaysia

Team Power Tupperware Brands Malaysia

Thursday, November 3, 2011

TIPS menghadapi Customer BerKARENAH !!

salam..
malam ini saya nak beri dan kongsi sikit tips yang mungkin terjadi apada anda..
ye lah.. siapa yang dapat menyangkal.. customer is always right..
namun begitu.. sebagai peniaga.. kita harus tak leh bagi muka jugak kat customer yang banyak songeh..
inilah dikatakan cabaran..
jenis jenisnyer ialah..

1. NAK BARANG DULU< BAYAR LIAT..
jenis customer ini memang nak gigit.. masa nak barang.. berjanji tak ingat dunia..
last last.. bile dah dapat barang.. diam dan buat harta.. oleh yang demikian.. kita jangan malu malu sergah dan cakap..
nak tambah order?.. at least dia akan terasa.. dan jangan buat apa apa perhubungan lagi.. dah terkena udah STOP.. marah betul.. kan.. yer lah.. hutan sendiri buat buat lupa..

2. NAK gift mahal mahal
inilah dikatakan kesabaran.. belinya RM 10 hinggit je barang.. nak gift sampai 50 ringgit.. kenkdang.. pembeli ini tak rasional jugak.. dia akan cakap " encik Syam dah KAYA !!".. nak suruh kita derma kat dia.. dia ingat kita dan dia adek beradik.. adek beradik pun aku pikir 2 kali.. hehehehe beremosi kan sikit.. orang macam ini.. biarlah kita tak jual kat dia.. bikin masalah.. sebab dia akan dok mintak dan mintak..

3.NAK murah semurah seposen
ada juga mahkluk yang macam ini.. bila kita dah jual.. dia mintak harga barang tu seposen.. nak je hempok tupperware kat kepala dia.. tapi mengenangkan cari nafkah.. terpaksa jawab " kak.. saya niaga kak..."  diorang sesuka hati jer nak letak harga yang bawah 25%.. jadi orang seperti ini kalau kita tak niaga pun tak rugi.. tak sakit jiwa..

so, tips kali ini berbaur emosi sebab terjumpa customer macam nie..
aku memang malas nak berunding ngan mahkluk macam nie.. memang kena sabar tapi.. kesabaran ada batasan nyer.
RAMAI lagi customer yang baik - baik dan memahami.. fokus kat mereka..
jangan buang masa pada customer yang seperti ini..
itu cadangan saya.. kalau anda boleh sabar.. lagik bagus..

nanti jumpa lagi yer..

barang outdoor cooler tu.. saya juual harga dabooommbbb.. boleh sms saya kalau nak tanya harganyer
012- 399 39 47 syamputra razali

No comments:

Jana Pendapatan Anda

Jana Pendapatan Anda
Tips & Strategi

Sembang - Sembang Tupperware

Google+ Followers

Komen Terkini

Get widget here

Follow lah SAYA

Iklan Nuff Nang