Jom Click Iklan Ini. TQ

Nuffnang

Tawaran Hebat

Tawaran Hebat
Pertama DI Malaysia

Team Power Tupperware Brands Malaysia

Team Power Tupperware Brands Malaysia

Monday, December 13, 2010

6 PERKARA atau alasan yang membantutkan usaha meniaga Tupperware

salam..
hari ini saya nakbongkarkan beberapa perkara yang mungkin menjadi satu halangan pada kita untuk terus berniaga dan bertahan dalam industri TUPPERWARE
setelah saya menceburi bidang ini, memang masa itu sama seperti nilainya emas
nak tido pun boleh fikir tentang nak mencari sales dan mencari recruit
namun.. apakah yang biasa kita dengar bila mana mengajak kawan kawan jadi ahli..
inilah alasan mereka yang boleh menjadi RACUN membantutkan usaha mereka..
kalau kita tak ubah nasib kita.. at least selangkah.. masa terus berlalu meninggalkan kita..
tak ada siapa yang akan menoleh kita kalau jatuh.. kita yang akan bangun sendiri dan mendaki puncak. saat itu
orang akan memandang dan berkata "Bagaimana di boleh berjaya?"
jawapannya "Setelah 1000 kali jatuh.. saya baru merasa nikmat untuk berdiri teguh"

Hindarkan alasan ini kalau anda nak berjaya

6 PERKARA atau alasan yang membantutkan usaha meniaga Tupperware
Publish Post

1. Saya tak ada kawan
Inilah alasan yang dapat tempat PERTAMA. Sepanjang kita hidup kat muka bumi Allah ini.. memang kita ada mempunyai kawan, cuma rapat tak rapat sahaja. Yang penting, kita jangan terus sergah orang macam " Ko jadi ahli !!".. kalau kita approach macam tu.. memang kena tampar lah.. orang tak suke paksa.. tapi kebanykkan orang suke tentang kita berjaya dulu.. just wait and see.. Apa yang kita harus buat.. adalah tunjuk yang kita betul betul serius dalam dunia tupperware ini, kalau dah satu kereta penuh tupperware.. takkan lah masih main main dan tak serius dalam tupperware. orang melihat dan observe kita dari atas dan bawah dan judge jiwa dan hati kita melalui tingkah laku.. jadi, YAKIN, serius.. orang mesti akan dekat dan orang tukar akan sendiri hendak berkawan ngan kita dan akan kata " Boleh saya kawan ngan awak ?"

2. Masa tak ada lah.. kerja banyak
Inilah alasan yang menyalahkan masa.. lagi lagi masa tak cukup. kalau tengok PERDANA menteri,... agak agak.. masa dia nak tido berapa.. kita perlu fokus dan membuat perancangan yang hebat. mulakan dengan keluarga kalender dan catitkan due date nak buat apa. Lagi best,, rancangan sehari nak buat apa..
saya sendiri pun.. boleh je tidur tengah hari.. dan merancang nak meniaga pagi dan malam. kalau masa ditukarkan dengan duit.. pasti ramai yang hargai.. Percayalah.. umur kita semakin meningkat.. kalau kita tak ada simpanan hasil dari duit part time.. kita akan terus menyewa rumah.. mencatu nak makan apa hari hari.. Nak berjaya ini.. macam kita nak mulakan larian.. berlari  dengan langkah perlahan dan dapat momentum untuk laju. mustahil kita boleh lari digarisan permulaan dengan laju. setuju tak?



3. Kenderaan tak ada dan stokis jauh
Memang sukar untuk menjawab alasan ini. namun, kita kena kreatif. ada penjual tupperware yang kita tengok kat paper. Jual tupperware naik bas. memang agak ngeri dan sedih.. namun dia cekal.. kita harus pandang jauh.. kalau tak ada transport.. cuma mintak bantun kawan kawan yang ada kenderaan. tak salah untuk mintak bantuan.. kawan akan bantuan kalau kita ikhlas.. namun.. kita pun jangan lah macam nak amek kesempatan. harus lah kita rapor dan berbudi bahasa dengan hulur seringgit dua.. sebagai duit minyak. jangan sesekali ala ala ingat kenderaan awam.. kenderaan awak pun bayar 2 hinggit.. tampung minyak kereta atau motor kawan tu.. kalau kita terus nak FREE jer naik kete orang.. lama - lama.. kawan pun akan menjauhkan diri. sikap nak FREE ini harus dijauhkan,.. kenderaan bukan masalah besar.. paling last.. naik teksi sudah... beli lah sekali banyak..

4. Saya tak pandai nak bercakap
Setiap manusia diikutkan memang tak pernah bersyukur kalau bagi alasan ini. kalau dijadikan bisu pun boleh berniaga.. inikan kita yang sempurna ini.. alasan tak pandai bercakap ini harus budak tadika jer yang boleh bagi. kita bukan tak pandai.. tapi TAK CUBA. kita cuba bile jumpa kawan atau sesiapa sahaja.. mulakan dengan salam.. dan bila kita kendong katalog sana sini.. orang mesti akan busy body nak tahu.. apa yang kita pegang. " apa ko pegang tu. buku apa? ".. terus lah jawab.. " ala.. ini hah.. katalog tupperware".. "
dia pun jawab :
kawan : " hah tupperware.. bekas - bekas tu ker?"
kita : " ha'ah , aku ini hah.. nak cuba cuba meniaga tupperware.. ko tengok lah dulu... mana tahu berkenan.."
kawan " wah.. canteknyer tupperware sekarang.. warna warni.."
kita : "tuperware sekarang mengikut peredaran.. tapi kualiti dia memang meletopp" sambil tunjuk jari GOOD..
kawan : " eh.. aku lama nak benda macam ini.. aku orderlah satu"
kita " ok.. hah nah.. amek katalog ini.. mana tahu adek ko nak beli plak,.. aku bagilah special price.."


hah.. itulah dialog saya selalu jumpa kawan..
memang akan berjaya.. kalau kita TAK PAKSA orang.. kita tunjuk dan hormat orang.. sapa yang suka dipaksa.. kita lebih feel kalau rela dan merelakan.. wah !!

5. Suami tak bagi masuk lah.. suruh fokus kat anak
Pasal suami ini memanglah paling "so sda".. sebab kita buat niaga ini.. main redah jer.. cuba lah amek hati suami.. dengan bagi dia satu tupperware untuk dia pakai.. selalunya botol air la.. bile dia pakai.. dia akan ingat kat kita selalu.. ingat nak minum.. ingat kita. (tapi bukan saya lah..) jantan - sama jantan tak leh.. maksudnya.. anda semua kaum hawa.. lepas tu cakap kat suami " abang.. bagi lah saya cuba 6 bulan.. kalau tak nampak hasil.. saya serender.. saya buat ini.. untuk kita jugak bang.." kalau ayat inilah terpacul kat mulot anda.. memang rebah sang suami.. terus mintak gelang sampai kesiku pun dia kasi.. kenalah dengan kelembutan.. orang lelaki macam saya.. dia suka kan kelembutan dan sesuatu perkara ini nampak hasil.. nanti bile saya kawen nanti.. isteri saya harao harao faham lah.. suami nyer JUTAWAN TUPPERWARE.. jadi ingat.. kena lebih smart pujuk suami dan bagi tempoh percubaan

6. Mahal lah barang tupperware nie.
Mahal dan murah ini.. memang subjektif.. kalau orang yang tahu hidung masin.. beli air sebungkus pun nak di tawarkannya.. orang ini.. elakkan jer nak jadi kawan kita.. hak kita dia nak.. hak dia, dia simpan.. orang yang selalu cakap mahal ini.. memang TAK AKAN berjaya sampai bila bila.. dia sebenarnya nak murah memanjang.. TAPI , jangan salahkan dia.. sebab dia tak tahu barang tu punya fungsi.. dia ingat tupperware ngan bekas ais krim tu sama standardnyer kot., so.. kita maafkan dia.. dan cuba bagi product knowledge.. mana tahu terbuka pintu hati dia.. .. kebanykkan lelaki tak tahu kehebatan barang tupperware dia.. yang dia tahu.. makanan nampak sedap dan dia boleh kenyang dan tido.. orang pompuan pentingkan hidangan dan dekorasi.. selain itu.. harus diingat.. orang pompuan memang jaga kesihatan anak dan suami.. letakkan makanan dalam bekas makanan yang ada toksik dan racun.. memang tak selamat.. kita kena fikir long term.. bukan nak suruh beli tupperware terus penuh satu umah.. sebulan 1 unit .. sudah la.. 


puan puan, tuan tuan..
letih jugak saya nak berceloteh..
saya harap.. anda boleh dapat idea dari apa yang saya tulis dan ilhamkan ini..
sesiapa yang nak jadi ahli TUPPERWARE.. 
tahniah saya ucapkan menyertai organisasi 
"SYAMPUTRA RAZALI".. 012- 399 3947
sila berikan  NAMA :
                   IC :
                   ALAMAT :
                   NO. FONE :


itu sahaja.. jangan tunggu lama lama..
kan masa berharga...

http://tupperwarebrandsmalaysia.blogspot.com
click link ini.. cubalah..


No comments:

Jana Pendapatan Anda

Jana Pendapatan Anda
Tips & Strategi

Sembang - Sembang Tupperware

Google+ Followers

Komen Terkini

Get widget here

Follow lah SAYA

Iklan Nuff Nang